Μέθοδος:

 • Αναίμακτη
 • Ατραυματική
 • Ανώδυνη
 • Ασφαλής
 • Αποτελεσματική
 • Άμεση επιστροφή σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα

Πλεονεκτήματα:

 • Χωρίς ράμματα
 • Χωρίς αλλαγές τραύματος
 • Χωρίς ουλές
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Βραχεία νοσηλεία

Οι παλαιότερες «ανοικτές» χειρουργικές τεχνικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές αλλά ταυτόχρονα είναι τραυματικές, επώδυνες, αιματηρές, απαιτούν καθημερινές αλλαγές τραύματος για ένα μήνα και περιορίζουν σημαντικά τους ασθενείς από τις ατομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να αναζητούν πιο εξελιγμένες και λιγότερο τραυματικές και επώδυνες θεραπείες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σχεδιάστηκαν οι τεχνικές HeLP και LHP με βιοϊατρική τεχνολογία βασισμένη στα laser, προκειμένου να προσφέρουν αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα ανώδυνη, αναίμακτη και ατραυματική θεραπεία στους ασθενείς με αιμορροΙδοπάθεια.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία της νόσου για πολλές δεκαετίες υπήρξε η κλασσική «ανοικτή» αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan δηλαδή η πλήρης χειρουργική αφαίρεση όλων των αιμορροϊδικών όζων. Τα τραύματα που δημιουργούνταν στο δέρμα του πρωκτού παρέμεναν ανοικτά ώστε να επουλωθούν μόνα τους μετά από ένα διάστημα 40-45 ημερών (επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό»). Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται σε ευρεία κλίμακα, αρκετές νέες χειρουργικές τεχνικές αλλά οι πιο μοντέρνες και εξελιγμένες είναι οι τεχνικές HeLP (Hemorroidal Laser Procedure) και LHP (Laser HemorroidoPlasty) με βιοϊατρική τεχνολογία βασισμένη στα laser.
Οι παλαιότερες «ανοικτές» χειρουργικές τεχνικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές αλλά ταυτόχρονα είναι τραυματικές, επώδυνες, αιματηρές, απαιτούν καθημερινές αλλαγές τραύματος για ένα μήνα και περιορίζουν σημαντικά τους ασθενείς από τις ατομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να αναζητούν πιο εξελιγμένες και λιγότερο τραυματικές και επώδυνες θεραπείες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σχεδιάστηκαν οι τεχνικές HeLP και LHP με βιοϊατρική τεχνολογία βασισμένη στα laser, προκειμένου να προσφέρουν αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα ανώδυνη, αναίμακτη και ατραυματική θεραπεία στους ασθενείς με αιμορροΙδοπάθεια.
Ανάλογα με το στάδιο (βαρύτητα) της αιμορροϊδοπάθειας εφαρμόζεται και διαφορετική τεχνική. Στα αρχικά στάδια χρησιμοποιείται η τεχνική HeLP ενώ σε αιμορροϊδοπάθειες τελικού σταδίου η τεχνική LHP είναι η κατάλληλη. Η βιοϊατρική τεχνολογία που υποστηρίζει τις δύο τεχνικές είναι ίδια (laser), διαφέρουν όμως στο σχεδιασμό και στον τρόπο εφαρμογής τους, γιατί προσαρμόζονται στις διαφορετικές ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές που προκαλούνται στον πρωκτό των ασθενών αναλόγως με το στάδιο της νόσου.
Η βασική αρχή της «αιμορροϊδεκτομής» με την τεχνική HeLP είναι η συρρίκνωση και η θρόμβωση όλων των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τις διογκωμένες αιμορροΐδες. Για την αιμορροϊδεκτομή κατά HeLP απαιτείται ειδικός χειρουργικός εξοπλισμός και συγκεκριμένα μία λεπτή συσκευή υπερήχων η οποία αφού προωθηθεί, δια του πρωκτού, αναγνωρίζει όλα τα αιμορροϊδικά αγγεία. Στη συνέχεια αυτά «καταστρέφονται» εύκολα με τη χρήση μιας ειδικής πολύ λεπτής ίνας-πηγής laser. Η τεχνική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 2ου ή 3ου βαθμού αλλά δεν έχει θέση στους ασθενείς με προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια (4ου βαθμού).
Η τεχνική HeLP συνοδεύεται από ελάχιστο πόνο, είναι εντελώς ατραυματική, δεν έχει εξωτερικά ή εσωτερικά τραύματα και συνοδεύεται από σαφώς ταχύτερη ανάρρωση σε σχέση με την κλασσική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan. Επιπλέον μπορεί υπό προϋποθέσεις να εφαρμοσθεί χωρίς τη χορήγηση κανενός είδους αναισθησίας ακόμα και στα εξωτερικά ιατρεία. Από την άλλη μεριά βέβαια, αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 2ου ή αρχόμενου 3ου βαθμού και δεν έχει θέση στη θεραπεία των ασθενών με προχωρημένη νόσο (4ου βαθμού). Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, πως ενώ τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά, δεν γνωρίζουμε τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας της, αφού είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται μόλις τα τελευταία 6 χρόνια.
Το μόνο μειονέκτημα είναι το κόστος το οποίο είναι συγκριτικά υψηλότερο, λόγω του ειδικού εξοπλισμού που χρειάζεται για την εφαρμογή της μεθόδου.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε ένα μικρό κλύσμα μια-δύο ώρες πριν την επέμβαση.
Για την τεχνική HeLP δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας και η επέμβαση θα μπορούσε να γίνει και σε ειδικά οργανωμένα πρωκτολογικά εξωτερικά ιατρεία. Όμως, κυρίως λόγω της χρονικής της διάρκειας (περίπου 30 λεπτά) και της «άκομψης» θέσης του ασθενούς (γυναικολογική θέση) είναι προτιμότερο να γίνεται στο χειρουργείο με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας ή έστω ήπιας «μέθης».
Συνήθως είναι μικρότερη από 30-35 λεπτά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το συνολικό χειρουργικό χρόνο με αποτέλεσμα αυτός να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν εξιτήριο λίγες ώρες μετά από το χειρουργείο ενώ λίγοι θα χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο το πολύ για 24 ώρες.
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης νοσηλείας σας θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως μία δόση αντιβιοτικής αγωγής. Μετά από την έξοδό σας από το νοσοκομείο, δε χρειάζεται να τη συνεχίσετε.
Όχι δεν θα υπάρχει κανένα εξωτερικό τραύμα στην περιοχή του πρωκτού σας. Στο εσωτερικό του εντέρου σας, και σε απόσταση 3-4 εκατοστών από το δακτύλιο, θα υπάρχουν κάποιες στικτές θερμικές βλάβες του βλεννογόνου που δεν θα τις καταλαβαίνετε και δε θα σας προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Άμεσα μετά από το χειρουργείο θα είστε σε θέση να κάνετε μπάνιο ελεύθερα και μπορεί να πέσει άφοβα νερό και σαπούνι στην περιοχή. Οι κενώσεις σας θα γίνονται φυσιολογικά, χωρίς πόνο.
Όχι δε θα υπάρχουν εξωτερικά ράμματα.
Η τεχνική HeLP δεν προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο. Οι κενώσεις μετά από το χειρουργείο γίνονται κανονικά χωρίς να χρειάζεται να βοηθηθούν οι ασθενείς με υπακτική αγωγή.
Η τεχνική HeLP είναι μια χειρουργική επέμβαση μηδενικής επικινδυνότητας. Σπανιότατα μπορεί να υπάρξει μικρού βαθμού αιμορραγία μετεγχειρητικά η οποία πάντα αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
Αν έχετε λάβει γενική αναισθησία θα μπορείτε να κινητοποιηθείτε πλήρως λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο και θα είστε σε θέση να πιείτε νερό ή τσάι με φρυγανιές σε 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Αν έχετε κάνει την επέμβαση με άλλου είδους αναισθησία κινητοποιείστε και γευματίζετε άμεσα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σ’ αυτήν την επέμβαση μπορούν να λάβουν εξιτήριο το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου. Δεν θα χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα ή αντιβίωση στο σπίτι και συνήθως δεν είναι απαραίτητη η λήψη υπακτικών. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση μπορείτε κάνετε μπάνιο ελεύθερα, να περπατάτε όσο θέλετε, να ανεβαίνετε σκάλες και γενικά αυτοεξυπηρετείσθε πλήρως ενώ η δίαιτά σας είναι ελεύθερη. Θα μπορείτε να οδηγήσετε μετά από ένα 24ωρο.
Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή άλλη που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση ή στην οποία δε σηκώνετε βάρη, μπορείτε να επανέλθετε σ’ αυτήν σε δύο ημέρες μετά από το χειρουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε δύο εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη ενώ μπορείτε να μπείτε σε πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων σε 4 βδομάδες.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην τεχνική HeLP εμφανίζουν πιθανότητα υποτροπής των αιμορροΐδων 10-15% σε βάθος χρόνου.
Βεβαίως μπορείτε άφοβα να χειρουργηθείτε πάλι με την ίδια τεχνική με τα ίδια πλεονεκτήματα και χωρίς κανένα κίνδυνο επιπλοκών.
Η βασική αρχή της «αιμορροϊδεκτομής» με την τεχνική LHP είναι η συρρίκνωση και προοδευτική ουλοποίηση όλων των διογκωμένων αιμορροϊδικών όζων με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας Laser η οποία εφαρμόζεται μέσω μιας πολύ λεπτής ίνας που εισέρχεται στο εσωτερικό τους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση του μεγέθους και η αυτόματη ανάταξή τους στη φυσιολογική τους θέση. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στους ασθενείς με προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια (3ου ή 4ου βαθμού) και για την εφαρμογή της απαιτείται ειδικός χειρουργικός εξοπλισμός και συγκεκριμένα μία λεπτή ειδική ίνα εκπομπής ενέργειας σε μορφή Laser.
Η τεχνική LHP συνοδεύεται από ελάχιστο πόνο και είναι πρακτικά ατραυματική αφού η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από 2-3 τομές διαμέτρου 2 χιλιοστών η κάθε μία. Η ανάρρωση των ασθενών είναι σαφώς ταχύτερη σε σχέση με την κλασσική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan. Θα πρέπει να επισημανθεί, πως ενώ τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά, δεν γνωρίζουμε τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας της, αφού είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται μόλις τα τελευταία 5 χρόνια.
Το μόνο μειονέκτημα είναι το κόστος το οποίο είναι συγκριτικά υψηλότερο, λόγω του ειδικού εξοπλισμού που χρειάζεται για την εφαρμογή της μεθόδου.
Όχι, η τεχνική LHP έχει ένδειξη, κυρίως, στους ασθενείς με προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια (3ου ή 4ου βαθμού). Για τους ασθενείς με 2ου ή αρχόμενου 3ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια οι οποίοι επιθυμούν να χειρουργηθούν με laser, εφαρμόζεται η τεχνική HeLP.
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια-δύο ώρες πριν την επέμβαση θα κάνετε ένα μικρό κλύσμα.
Για την τεχνική LHP είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας. Σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα η επέμβαση μπορεί, εναλλακτικά, να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδια ή με ραχιαία αναισθησία.
Συνήθως είναι μικρότερη από 30-35 λεπτά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το συνολικό χειρουργικό χρόνο με αποτέλεσμα αυτός να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν εξιτήριο το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ενώ λίγοι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο το πολύ για 24 ώρες.
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης νοσηλείας σας θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως μία δόση αντιβιοτικής αγωγής. Μετά από την έξοδό σας από το νοσοκομείο, συνήθως, δε χρειάζεται να τη συνεχίσετε.
Στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό θα υπάρχουν 2-3 μικρές επιφανειακές τομές μήκους 2 χιλιοστών η κάθε μία στις οποίες δεν τοποθετούνται ράμματα και οι οποίες θα επουλωθούν αυτόματα μετά από 3-4 ημέρες. Αμέσως μετά από το χειρουργείο θα είστε σε θέση να κάνετε μπάνιο ελεύθερα και μπορεί να πέσει άφοβα νερό και σαπούνι στην περιοχή. Οι κενώσεις σας θα γίνονται φυσιολογικά, χωρίς πόνο.
Όχι δε θα υπάρχουν εξωτερικά ράμματα.
Η τεχνική LHP συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Λίγοι ασθενείς μπορεί να περιγράψουν μία ενόχληση σαν ένα «βάρος» στην περιοχή του πρωκτού, η οποία διαρκεί λίγες μόνο ώρες και περνά από μόνη της. Οι κενώσεις γίνονται κανονικά και συνήθως δεν χρειάζεται να βοηθηθούν οι ασθενείς με υπακτική αγωγή.
Η τεχνική LHP είναι μια χειρουργική επέμβαση μηδενικής επικινδυνότητας. Σπανιότατα μπορεί να υπάρξει μικρού βαθμού αιμορραγία μετεγχειρητικά η οποία πάντα αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
Αν έχετε λάβει γενική αναισθησία θα μπορείτε να κινητοποιηθείτε πλήρως λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο και θα είστε σε θέση να πιείτε νερό ή τσάι με φρυγανιές σε 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Αν έχετε κάνει την επέμβαση με άλλου είδους αναισθησία κινητοποιείστε και γευματίζετε άμεσα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σ’ αυτήν την επέμβαση μπορούν να λάβουν εξιτήριο το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο το πολύ για 24 ώρες. Δεν θα χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα ή αντιβίωση στο σπίτι και συνήθως δεν είναι απαραίτητη η λήψη υπακτικών. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση μπορείτε κάνετε μπάνιο ελεύθερα, να περπατάτε όσο θέλετε, να ανεβαίνετε σκάλες και γενικά αυτοεξυπηρετείσθε πλήρως ενώ η δίαιτά σας είναι ελεύθερη. Θα πρέπει να οδηγήσετε μετά από τρία 24ωρα.
Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή άλλη που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση ή στην οποία δε σηκώνετε βάρη, μπορείτε να επανέλθετε σ’ αυτήν σε 2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε δύο εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη ενώ μπορείτε να μπείτε σε πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων σε 4 βδομάδες.
Βεβαίως μπορείτε άφοβα να χειρουργηθείτε πάλι με την ίδια τεχνική με τα ίδια πλεονεκτήματα και χωρίς κανένα κίνδυνο επιπλοκών.
Οι ασθενείς που στην υποβάλλονται τεχνική HeLP εμφανίζουν πιθανότητα υποτροπής των αιμορροΐδων 10 %σε βάθος χρόνου.