Μέθοδος:

  • Εντελώς ανώδυνη
  • Απολύτως ασφαλής
  • Πολύ αποτελεσματική
  • Οικονομική

Πλεονεκτήματα:

  • Γρήγορη κινητοποίηση
  • Άμεση λήψη τροφής και καφέ
  • Εξιτήριο μετά από λίγες ώρες
  • Ταχεία επαναφορά σε πλήρη δραστηριότητα
  • Πλήρης επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου

 

Τα νεύρα που μεταφέρουν τον πόνο από την περιοχή της βουβωνοκήλης έχουν συγκεκριμένη και γνωστή ανατομική πορεία στο κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι, μπορούμε εύκολα να τα εντοπίσουμε στα σημεία από τα οποία διέρχονται και να τα διηθήσουμε με τοπικό αναισθητικό με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνης.

Με τον τρόπο αυτό προκαλούμε πλήρη αναλγησία στην περιοχή που θα γίνει η χειρουργική τομή. Αρκετές φορές μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια υπερήχων για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Κατά τα άλλα, η τεχνική της πλαστικής αποκατάστασης της κήλης παραμένει ίδια.

Μέσω μιας μικρής τομής (4-6 εκ) αναγνωρίζεται το στόμιο της κήλης, ανατάσσεται ο σάκος της πίσω στη φυσιολογική του θέση, δηλαδή στην κοιλιά και ενισχύεται το μυϊκό-κοιλιακό τοίχωμα γύρω από το στόμιο με την τοποθέτηση ενός «πλέγματος». Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, χορηγούμε και άλλο διάλυμα τοπικού αναισθητικού έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί απολύτως ΤΙΠΟΤΑ σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και να έχει πλήρη αναλγησία για αρκετές ώρες μετά.

Συχνές Ερωτήσεις

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Δεν επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με τα φάρμακα της γενικής αναισθησίας, μπορείτε να πιείτε καφέ και να γευματίσετε αμέσως μετά το χειρουργείο, σηκώνεστε από το κρεβάτι πολύ γρήγορα και επιστρέφετε στο σπίτι σας λίγες μόνο ώρες μετά από το χειρουργείο. Καθ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου είστε ξύπνιοι, δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο και επικοινωνείτε με άνεση μιλώντας αν θέλετε με τη χειρουργική ομάδα και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι μια μέθοδος απολύτως ασφαλής, εντελώς ανώδυνη, εξαιρετικά αποτελεσματική και πολύ οικονομική. Παρά το ότι και η γενική αναισθησία είναι μια εξίσου ασφαλής ιατρική πράξη, πολλοί άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με μεγάλο άγχος ή και φόβο. Αν ανήκετε σ’ αύτη την κατηγορία ζητήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει αναλυτικά για την μέθοδο της τοπικής αναισθησίας στη θεραπεία της βουβωνοκήλης.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών ( <3%) ενδέχεται να «δυσφορήσει» κατά τη διάρκεια του χειρουργείου κυρίως επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με το χώρο του χειρουργείου που μπορεί να τους προκαλέσει υπερβολικό άγχος. Αυτοί οι ασθενείς θα χρειαστούν τη βοήθεια αναισθησιολόγου, που ούτως ή άλλως βρίσκεται πάντα στο χώρο του χειρουργείου, ο οποίος θα τους χορηγήσει ενδοφλέβια φάρμακα ώστε να νοιώσουν καλύτερα και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επέμβαση ήρεμα, εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της τεχνικής είναι η πολύ καλή συνεργασία των ασθενών σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Οι ασθενείς, αν και δεν πονούν καθόλου, ακούνε τους ήχους, βλέπουν το χώρο του χειρουργείου και μιλούν με το χειρουργό τους αν το επιθυμούν. Έτσι, όσοι στρεσάρονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον ή αντιμετωπίζουν με φόβο την προοπτική της τοπικής αναισθησίας θα ήταν σκόπιμο να επιλέξουν άλλη τεχνική. Επίσης, ασθενείς με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος και μεγάλες ή χρόνιες βουβωνοκήλες δεν μπορούν να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία. Τέλος, η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στους ασθενείς με αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη.

Όχι. Η δόση του τοπικού αναισθητικού που θα χρειασθείτε είναι απαγορευτικά μεγάλη ενώ η διάρκεια του χειρουργείου θα είναι τέτοια που σίγουρα θα σας κουράσει. Η μέθοδος εκλογής για τους ασθενείς με αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση.

Συνήθως αυτό ΔΕΝ είναι εφικτό. Η ανατομία της περιοχής μετά από το πρώτο χειρουργείο έχει αλλοιωθεί και η χειρουργική αποκατάσταση στους ασθενείς με υποτροπή της βουβωνοκήλης είναι αρκετά περίπλοκο χειρουργείο (κυρίως λόγω της παρουσίας του πλέγματος από το προηγούμενο χειρουργείο). Σε ασθενείς με υποτροπή βουβωνοκήλης, θα ήταν σκόπιμο τη δεύτερη φορά να χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική σε σχέση με την πρώτη (ανοικτή ή λαπαροσκοπική) γιατί το χειρουργικό πεδίο θα είναι «καθαρό» από ουλές, η ανατομία ξεκάθαρη και η αποκατάσταση πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, χαμηλά στην κοιλιά, κοντά στην περιοχή που εμφανίζεται η βουβωνοκήλη. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 3 ή 4 τσιμπήματα και το χειρουργείο ξεκινάει 15-20 λεπτά μετά από την εφαρμογή τους.

Θα λαμβάνετε ορό σε μία από τις φλέβες του χεριού σας και θα είστε συνδεδεμένος με ένα monitor (ηλεκτρονική οθόνη) με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια για τον συνεχή έλεγχο της καρδιακής σας λειτουργίας και της αρτηριακής σας πίεσης.

Πριν ξεκινήσει το χειρουργείο γίνονται μικρές, ήπιες δοκιμές στο δέρμα όπου πρόκειται να γίνει η τομή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πως έχει αναισθητοποιηθεί πλήρως. Αν υπάρχει ακόμα κάποια αισθητικότητα χορηγούμε και συμπληρωματική δόση τοπικού αναισθητικού ώστε ο ασθενής να μη νοιώσει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κριθεί απαραίτητο μπορούμε να χορηγήσουμε συμπληρωματικό διάλυμα τοπικού αναισθητικού.

Φυσικά. Θα μπορείτε να ρωτάτε ότι θέλετε και να επικοινωνείτε ελεύθερα με τη χειρουργική ομάδα και το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα μπορείτε επίσης να ενημερώνετε το χειρουργό σας οποτεδήποτε αισθανθείτε κάποια ενόχληση.

Αυτό συνήθως δε συμβαίνει. Παρόλα αυτά όμως, αν αισθανθείτε το παραμικρό κατά τη διάρκεια του χειρουργείου απλά ενημερώνετε το χειρουργό σας ώστε να σταματήσει αυτό που κάνει και να προσθέσει και άλλη ποσότητα τοπικού αναισθητικού στο χειρουργικό πεδίο. Το τοπικό αναισθητικό στην περίπτωση αυτή δρα ακαριαία αναισθητοποιώντας πλήρως την περιοχή.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε άμεσα και αφού σταματήσει προσωρινά οποιαδήποτε χειρουργική πράξη γίνεται, θα παρέμβει ο αναισθησιολόγος που ούτως ή άλλως βρίσκεται πάντα στο χώρο του χειρουργείου, για να σας χορηγήσει ενδοφλέβια φάρμακα ώστε να νοιώσετε καλύτερα και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επέμβαση ήρεμα, εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά
Το «πλέγμα» που χρησιμοποιείται στη χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι ένα λεπτό κομμάτι συνθετικού υλικού σε επίπεδη ή τρισδιάστατη μορφή. Υπάρχουν διάφορα είδη πλεγμάτων, με παρόμοιες ιδιότητες. Όλα είναι βιοσυμβατά, ελαφριά, με μικρούς πόρους και με μεγάλη αντοχή. Ο βασικός τους ρόλος είναι να αναγνωρίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως ξένα σώματα και να προκαλούν τον σχηματισμό μιας ισχυρής εσωτερικής ουλής γύρω τους, η οποία θα ισχυροποιήσει τα κοιλιακά τοιχώματα, «φράζοντας» το στόμιο της κήλης. Τα πλέγματα στους ασθενείς που θα χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των κοιλιακών τοιχωμάτων και στερεώνονται στη θέση τους με διάφορους τρόπους.
Υπάρχουν διάφορα είδη πλεγμάτων που διαφέρουν ως προς τη σύστασή τους, το σχήμα τους, το βάρος τους και την ικανότητα τους να απορροφώνται (βιοδιάσπαση) ή όχι από τον οργανισμό. Όμως, παρά τις επί μέρους διαφορές τους, όλα επιτελούν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό σαν «σκαλωσιά» πάνω στην οποία αναπτύσσεται μια γερή εσωτερική ουλή και έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της κήλης.
Επειδή με τη χρήση τους ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της κήλης. Από το 1990 που ξεκίνησε η τοποθέτηση πλεγμάτων σε ευρεία κλίμακα σε όλο τον κόσμο παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού υποτροπής της νόσου κατά 10 φορές.
Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας με την τεχνική και την τοποθέτηση πλεγμάτων σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βουβωνοκηλών είναι απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό σας και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα δεν προκαλεί ούτε άμεσες ούτε απώτερες παρενέργειες ή άλλα προβλήματα υγείας.
Όχι, δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα απολύτως. Όλα τα πλέγματα άλλωστε είναι πολύ λεπτά, ελαφριά, διάτρητα και εύκαμπτα (σαν ένα κομμάτι από σήτα παραθύρου). Βέβαια, για τις πρώτες τριάντα ημέρες μετά από την επέμβαση η περιοχή του χειρουργείου θα είναι λίγο φουσκωμένη και σκληρή χωρίς όμως να πονάει. Αυτό είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης του οργανισμού στο «ξένο» σώμα που έχει τοποθετηθεί και αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε με το πλέγμα. Μετά από αυτό το διάστημα, η περιοχή μαλακώνει, γίνεται εντελώς φυσιολογική και εσείς δε θα αντιλαμβάνεστε καθόλου την ύπαρξη του πλέγματος.
Συνήθως χρησιμοποιούνται ράμματα ή ειδικές κόλλες ιστών ώστε να στερεωθεί το πλέγμα στη θέση του και να μη μετακινηθεί όταν κινητοποιηθεί ο ασθενής. Το πλέγμα στερεώνεται σε συγκεκριμένα ανατομικά στοιχεία στην περιοχή του χειρουργείου.
Συνήθως η διάρκεια ενός τέτοιου χειρουργείου με τοπική αναισθησία είναι 45 λεπτά.
Η χειρουργική αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης είναι μια επέμβαση ελάχιστης επικινδυνότητας με μηδενική θνησιμότητα και νοσηρότητα που κυμαίνεται γύρω στο 5%. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά από μια τέτοια εγχείρηση είναι συνήθως το μετεγχειρητικό αιμάτωμα, η μόλυνση του τραύματος ή/και του πλέγματος, η δημιουργία ορώδους συλλογής στο τραύμα ή το όσχεο, το οίδημα στην επιδιδυμίδα και ο χρόνιος πόνος στην περιοχή. Οι επιπλοκές αυτές είναι κατά κανόνα ήπιες, και αντιμετωπίζονται με συντηρητικό τρόπο.
Όχι. Στην τομή στο δέρμα θα γίνει «πλαστική» αποκατάσταση με μια ειδική ραφή που ονομάζεται ενδοδερμική. Αυτό το ράμμα δε χρειάζεται να αφαιρεθεί και απορροφάται από τον οργανισμό μετά από 20 ημέρες.
Άμεσα θα είστε σε θέση να πιείτε νερό, καφέ ή τσάι και να γευματίσετε. Σε λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο θα κινητοποιηθείτε πλήρως. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι δε χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση. Για τις πρώτες 4-6 ώρες δε θα αισθάνεστε πόνο λόγω της επίδρασης του τοπικού αναισθητικού. Στη συνέχεια μπορείτε να λαμβάνετε συστηματικά παυσίπονα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο την ίδια μέρα του χειρουργείου. Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα μπορείτε να περπατάτε όσο θέλετε, να ανεβαίνετε σκάλες και γενικά να αυτοεξυπηρετείσθε πλήρως. Η δίαιτά σας θα είναι ελεύθερη.
Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ημερήσιας νοσηλείας, δηλαδή παραμένουν στο νοσοκομείο για λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο σπίτι τους αφού πρώτα κινητοποιηθούν πλήρως. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό για οποιοδήποτε λόγο, η νοσηλεία σχεδόν ποτέ δε διαρκεί πάνω από ένα 24ωρο
Την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα μπορείτε να κάνετε μπάνιο ελεύθερα, βρέχοντας άφοβα το χειρουργικό τραύμα με σαπούνι και νερό, και σκεπάζοντάς το στη συνέχεια με μια γάζα. Για μια βδομάδα καλό είναι να μην οδηγήσετε γιατί, παρότι θα είστε σε θέση να το κάνετε, ενδέχεται να προκύψουν νομικά προβλήματα αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Με εξαίρεση τα βάρη που θα πρέπει να αποφύγετε να σηκώσετε για 6 εβδομάδες θα επανέλθετε προοδευτικά και μέσα στην πρώτη εβδομάδα σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Στις δύο εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη ενώ μπορείτε να μπείτε να γυμνάζεστε κανονικά σε 6 βδομάδες. Για τις πρώτες 6 εβδομάδες δεν πρέπει να σηκώνετε πάνω από 5-7 κιλά. Μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να σηκώνετε ότι θέλετε.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα μπορείτε να βρεθείτε ερωτικά με την/τον σύντροφό σας, προσέχοντας βέβαια να μην υποβάλλετε το σώμα σας σε μεγάλη καταπόνηση. Μετά από 4 εβδομάδες μπορείτε άφοβα να το υποβάλετε.
Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή άλλη που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση ή στην οποία δε σηκώνετε βάρη, μπορείτε να επανέλθετε σ’ αυτήν σε μία βδομάδα μετά το χειρουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για τουλάχιστον ένα μήνα.
Τα τελευταία 25 χρόνια η πλαστική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών με τοποθέτηση πλεγμάτων έχει ελαττώσει εντυπωσιακά των αριθμό των υποτροπών. Έτσι σήμερα η πιθανότητα αυτή είναι 2-3%, ενώ στο παρελθόν που δεν χρησιμοποιούνταν πλέγματα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20-30%.

Αν υποτροπιάσει μια βουβωνοκήλη, ο ασθενής χρειάζεται εκ νέου χειρουργική αποκατάσταση. Σε αυτούς που είναι εφικτό, θα ήταν σκόπιμο τη δεύτερη φορά να χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική σε σχέση με την πρώτη (ανοικτή ή λαπαροσκοπική). Αυτό θα έχει το πλεονέκτημα ότι στο δεύτερο χειρουργείο το χειρουργικό πεδίο θα είναι «καθαρό» από ουλές, η ανατομία του ξεκάθαρη, αφού η πρώτη εγχείρηση έγινε σε άλλο χώρο και η πλαστική αποκατάσταση πιο εύκολη και αποτελεσματική. Είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου πλέγμα, ανεξαρτήτως από το αν είχε τοποθετηθεί άλλο στο πρώτο χειρουργείο.