Μέθοδος:
- Εντελώς ανώδυνη
- Απολύτως ασφαλής
- Πολύ αποτελεσματική
- Οικονομική
Πλεονεκτήματα:
- Γρήγορη κινητοποίηση
- Άμεση λήψη τροφής και καφέ
- Εξιτήριο μετά από λίγες ώρες
- Ταχεία επαναφορά σε πλήρη δραστηριότητα
- Πλήρης επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου
Συχνές Ερωτήσεις
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Δεν επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με τα φάρμακα της γενικής αναισθησίας, μπορείτε να πιείτε καφέ και να γευματίσετε αμέσως μετά το χειρουργείο, σηκώνεστε από το κρεβάτι πολύ γρήγορα και επιστρέφετε στο σπίτι σας λίγες μόνο ώρες μετά από το χειρουργείο. Καθ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου είστε ξύπνιοι, δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο και επικοινωνείτε με άνεση μιλώντας αν θέλετε με τη χειρουργική ομάδα και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι μια μέθοδος απολύτως ασφαλής, εντελώς ανώδυνη, εξαιρετικά αποτελεσματική και πολύ οικονομική. Παρά το ότι και η γενική αναισθησία είναι μια εξίσου ασφαλής ιατρική πράξη, πολλοί άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με μεγάλο άγχος ή και φόβο. Αν ανήκετε σ’ αύτη την κατηγορία ζητήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει αναλυτικά για την μέθοδο της τοπικής αναισθησίας στη θεραπεία της βουβωνοκήλης.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών ( <3%) ενδέχεται να «δυσφορήσει» κατά τη διάρκεια του χειρουργείου κυρίως επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με το χώρο του χειρουργείου που μπορεί να τους προκαλέσει υπερβολικό άγχος. Αυτοί οι ασθενείς θα χρειαστούν τη βοήθεια αναισθησιολόγου, που ούτως ή άλλως βρίσκεται πάντα στο χώρο του χειρουργείου, ο οποίος θα τους χορηγήσει ενδοφλέβια φάρμακα ώστε να νοιώσουν καλύτερα και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επέμβαση ήρεμα, εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της τεχνικής είναι η πολύ καλή συνεργασία των ασθενών σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Οι ασθενείς, αν και δεν πονούν καθόλου, ακούνε τους ήχους, βλέπουν το χώρο του χειρουργείου και μιλούν με το χειρουργό τους αν το επιθυμούν. Έτσι, όσοι στρεσάρονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον ή αντιμετωπίζουν με φόβο την προοπτική της τοπικής αναισθησίας θα ήταν σκόπιμο να επιλέξουν άλλη τεχνική. Επίσης, ασθενείς με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος και μεγάλες ή χρόνιες βουβωνοκήλες δεν μπορούν να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία. Τέλος, η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στους ασθενείς με αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη.
Όχι. Η δόση του τοπικού αναισθητικού που θα χρειασθείτε είναι απαγορευτικά μεγάλη ενώ η διάρκεια του χειρουργείου θα είναι τέτοια που σίγουρα θα σας κουράσει. Η μέθοδος εκλογής για τους ασθενείς με αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση.
Συνήθως αυτό ΔΕΝ είναι εφικτό. Η ανατομία της περιοχής μετά από το πρώτο χειρουργείο έχει αλλοιωθεί και η χειρουργική αποκατάσταση στους ασθενείς με υποτροπή της βουβωνοκήλης είναι αρκετά περίπλοκο χειρουργείο (κυρίως λόγω της παρουσίας του πλέγματος από το προηγούμενο χειρουργείο). Σε ασθενείς με υποτροπή βουβωνοκήλης, θα ήταν σκόπιμο τη δεύτερη φορά να χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική σε σχέση με την πρώτη (ανοικτή ή λαπαροσκοπική) γιατί το χειρουργικό πεδίο θα είναι «καθαρό» από ουλές, η ανατομία ξεκάθαρη και η αποκατάσταση πιο εύκολη και αποτελεσματική.
Γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, χαμηλά στην κοιλιά, κοντά στην περιοχή που εμφανίζεται η βουβωνοκήλη. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 3 ή 4 τσιμπήματα και το χειρουργείο ξεκινάει 15-20 λεπτά μετά από την εφαρμογή τους.
Θα λαμβάνετε ορό σε μία από τις φλέβες του χεριού σας και θα είστε συνδεδεμένος με ένα monitor (ηλεκτρονική οθόνη) με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια για τον συνεχή έλεγχο της καρδιακής σας λειτουργίας και της αρτηριακής σας πίεσης.
Πριν ξεκινήσει το χειρουργείο γίνονται μικρές, ήπιες δοκιμές στο δέρμα όπου πρόκειται να γίνει η τομή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πως έχει αναισθητοποιηθεί πλήρως. Αν υπάρχει ακόμα κάποια αισθητικότητα χορηγούμε και συμπληρωματική δόση τοπικού αναισθητικού ώστε ο ασθενής να μη νοιώσει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κριθεί απαραίτητο μπορούμε να χορηγήσουμε συμπληρωματικό διάλυμα τοπικού αναισθητικού.
Φυσικά. Θα μπορείτε να ρωτάτε ότι θέλετε και να επικοινωνείτε ελεύθερα με τη χειρουργική ομάδα και το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα μπορείτε επίσης να ενημερώνετε το χειρουργό σας οποτεδήποτε αισθανθείτε κάποια ενόχληση.
Αυτό συνήθως δε συμβαίνει. Παρόλα αυτά όμως, αν αισθανθείτε το παραμικρό κατά τη διάρκεια του χειρουργείου απλά ενημερώνετε το χειρουργό σας ώστε να σταματήσει αυτό που κάνει και να προσθέσει και άλλη ποσότητα τοπικού αναισθητικού στο χειρουργικό πεδίο. Το τοπικό αναισθητικό στην περίπτωση αυτή δρα ακαριαία αναισθητοποιώντας πλήρως την περιοχή.
Αν υποτροπιάσει μια βουβωνοκήλη, ο ασθενής χρειάζεται εκ νέου χειρουργική αποκατάσταση. Σε αυτούς που είναι εφικτό, θα ήταν σκόπιμο τη δεύτερη φορά να χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική σε σχέση με την πρώτη (ανοικτή ή λαπαροσκοπική). Αυτό θα έχει το πλεονέκτημα ότι στο δεύτερο χειρουργείο το χειρουργικό πεδίο θα είναι «καθαρό» από ουλές, η ανατομία του ξεκάθαρη, αφού η πρώτη εγχείρηση έγινε σε άλλο χώρο και η πλαστική αποκατάσταση πιο εύκολη και αποτελεσματική. Είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου πλέγμα, ανεξαρτήτως από το αν είχε τοποθετηθεί άλλο στο πρώτο χειρουργείο.