Η ερευνητική λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική πράξη η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει τεράστια διαγνωστική και θεραπευτική αξία.

Δια μέσου μιας μικρής τομής ενός εκατοστού στην περιοχή του ομφαλού, εισάγεται στην κοιλιά μια λεπτή κάμερα, με την οποία μπορούμε να επισκοπήσουμε όλα τα ενδοκοιλιακά όργανα υπό άμεση όραση.

Έτσι μπορούμε, γρήγορα και με ακρίβεια, να εντοπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα συμβαίνει στην κοιλιά, να το επιλύσουμε λαπαροσκοπικά, να μετατρέψουμε την επέμβαση σε ανοικτή αφού διαγνώσουμε την κοιλιακή πάθηση ή τέλος να συλλέξουμε χρήσιμο διαγνωστικό υλικό (καλλιέργειες, βιοψίες, κυτταρολογικές κλπ) με βάση το οποίο θα εφαρμόσουμε στοχευμένες θεραπείες.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Στο χώρο των χειρουργείων. Άλλωστε η ερευνητική λαπαροσκόπηση είναι ένα μικρό χειρουργείο. Απαιτείται ολική αναισθησία, λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την αποστείρωση του χειρουργικού πεδίου και φυσικά, για να γίνει με ασφάλεια, απαιτείται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος.
Η διαρκής αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας των απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική, μαγνητική τομογραφία) έχει περιορίσει το φάσμα των ενδείξεων της ερευνητικής λαπαροσκόπησης. Σήμερα, η ερευνητική λαπαροσκόπηση επιβάλλεται:
          -Όταν όλες οι απεικονιστικές και παρακλινικές εξετάσεις αδυνατούν να θέσουν ξεκάθαρη διάγνωση σε ασθενείς με επίμονα ή χρόνια κοιλιακά
            προβλήματα
         – Σε συγκεκριμένες επείγουσες χειρουργικές καταστάσεις, προκειμένου, αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση, να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η
            νόσος λαπαροσκοπικά (οξεία σκωληκοειδίτιδα, οξεία εκκολπωματίτιδα, συμφυτικός ειλεός, διάτρηση στομάχου, οξείες παθήσεις
            χοληδόχου κύστης κ.α.)
          -Σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ογκολογικές επεμβάσεις (κολεκτομή, γαστρεκτομή, παγκρεατεκτομή, ηπατεκτομή) αλλά υπάρχει η
            υποψία διασποράς της νόσου μέσω μικρομεταστάσεων στην κοιλιά
          -Όταν απαιτείται η συλλογή πληροφοριών ή και η λήψη κυττάρων ή ιστών (καλλιέργειες, βιοψίες, κυτταρολογικές κλπ) προκειμένου να
            εφαρμοστεί η κατάλληλη συντηρητική θεραπεία
          -Όταν απαιτείται η λήψη ενδοκοιλιακών λεμφαδένων προκειμένου να σταδιοποιηθεί μια κακοήθης νόσος και να χαραχθεί μια σωστή και
            εξατομικευμένη ογκολογική θεραπεία (χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία κλπ).
Ναι. Σήμερα, μετά από σχεδόν 25 χρόνια εφαρμογής και εμπειρίας με τη λαπαροσκοπική τεχνική, όλοι οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε ερευνητική λαπαροσκόπηση αν κριθεί αναγκαίο.
Φυσικά και μπορείτε. Τα προηγούμενα χειρουργεία στην κοιλιά σας ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει συμφύσεις, δηλαδή «στέρεες ενώσεις» των σπλάχνων μεταξύ τους και με τα κοιλιακά τοιχώματα. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν και εφαρμόζονται ειδικές λαπαροσκοπικές τεχνικές που μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού κάποιου οργάνου της κοιλιάς και βοηθούν στην κατάργηση αυτών των συμφύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η ερευνητική λαπαροσκόπηση.
Όχι. Η ερευνητική λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο με γενική αναισθησία.
Η ερευνητική λαπαροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική επέμβαση. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν δεν ξεπερνούν το 1% μόλις, του συνόλου των ασθενών και σχεδόν πάντα αντιμετωπίζονται συντηρητικά.
Η ερευνητική λαπαροσκόπηση, όπως και όλα τα χειρουργεία που γίνονται με λαπαροσκοπική τεχνική, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο ο οποίος αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με χορήγηση απλών παυσίπονων. Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνται πλήρως λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο και πολύ χαρακτηριστικά παρομοιάζουν τον ήπιο αυτό πόνο με «πιάσιμο μετά από γυμναστική». Αρκετοί είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο με ασφάλεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας του χειρουργείου.
Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ερευνητική λαπαροσκόπηση είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο με ασφάλεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας του χειρουργείου. Αυτοί που θα χρειαστεί να διανυκτερεύσουν για μία μέρα είναι συνήθως οι ηλικιωμένοι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα προβλήματα υγείας, αυτοί που θα παρουσιάσουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου λόγω τοπικών συνθηκών και φυσικά όλοι όσοι το επιθυμούν για οποιοδήποτε λόγο.
Λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο θα κινητοποιηθείτε πλήρως. Σε 4-5 ώρες μετά την επέμβαση θα είστε σε θέση να πιείτε νερό ή τσάι με φρυγανιές ενώ στις 6 ώρες μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ γεύμα. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι θα λάβετε μόνο μία δόση αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Πολλοί ασθενείς είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο την ίδια ημέρα του χειρουργείου και οι υπόλοιποι την επόμενη. Από το πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση μπορείτε να περπατάτε όσο θέλετε, να ανεβαίνετε σκάλες και γενικά να αυτοεξυπηρετείσθε πλήρως. Την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα κάνετε μπάνιο ελεύθερα και μπορεί να πέσει άφοβα νερό και σαπούνι στα μικρά τραύματα της κοιλιάς, τα οποία στη συνέχεια απλώς σκεπάζετε με ένα hansaplast. Τα ράμματα (αν υπάρχουν) κόβονται στις 8 ημέρες. Καλό θα ήταν να μην οδηγήσετε για 3-4 ημέρερς, γιατί παρότι θα είστε σε θέση να το κάνετε, ενδέχεται να προκύψουν νομικά προβλήματα αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή άλλη που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση ή στην οποία δε σηκώνετε βάρη, μπορείτε να επανέλθετε σ’ αυτήν 4-5 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση καλό θα ήταν να απέχετε από την εργασία σας για 10-15 ημέρες. Στη βδομάδα μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη μετά από 3 εβδομάδες μπορείτε να μπείτε σε πλήρες πρόγραμμα.