Μέθοδος:

 • Ανώδυνη
 • Αναίμακτη
 • Ατραυματική
 • Ασφαλής
 • Αποτελεσματική

Πλεονεκτήματα:

 • Άμεση επιστροφή σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα
 • Χωρίς ράμματα
 • Χωρίς αλλαγές τραύματος
 • Χωρίς ουλές
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Βραχεία νοσηλεία

Η κύστη κόκκυγος (ή κύστη κόκκυγα ή αλλιώς «τριχοφωλεακή κύστη») είναι μια πολύ συχνή νεανική πάθηση η οποία εντοπίζεται στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος στην περιοχή του κόκκυγα, στη σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς.

Εκεί, κάτω από την επιδερμίδα, αναπτύσσεται ένα σκληρό μόρφωμα (που είναι η κύστη) και κάποιες πολύ μικρές οπές στο δέρμα που είναι τα στόμια των συριγγίων, δηλαδή των πόρων που συνδέουν την κύστη με το δέρμα. Συνήθως τα συρίγγια και η κύστη είναι γεμάτα με τρίχες.

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται πολύ συχνότερα τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες και κατά κανόνα σε νεαρές ηλικίες.

Συχνές Ερωτήσεις

Ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης δεν είναι γνωστός. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, καμία όμως δεν έχει επικρατήσει. Σήμερα γνωρίζουμε πως βασικές αιτίες δημιουργίας της νόσου είναι η πυκνή τριχοφυΐα στην περιοχή, η συνεχής μηχανική πίεση που ασκείται στους θυλάκους των τριχών του δέρματος από τις κινήσεις των γλουτών, και η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών τοπικά (τριβή, υγρασία, κακός αερισμός) για την ανάπτυξη μικροβίων. Η εισχώρηση των τριχών στα στόμια των συριγγίων και στην κύστη εμποδίζει την αυτόματη επούλωση της νόσου και συντηρεί μια μόνιμη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Η πιο διαδεδομένη θεραπεία της νόσου για πολλές δεκαετίες υπήρξε η «ανοικτή» μέθοδος, δηλαδή η πλήρης χειρουργική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της, με διατήρηση του χειρουργικού τραύματος ανοικτού ώστε να επουλωθεί προοδευτικά μόνο του σε ένα διάστημα 40-45 ημερών (επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό»). Κατά καιρούς έχουν εφαρμοσθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παλαιάς αυτής μεθόδου, που όλες όμως είχαν την ίδια «θεραπευτική λογική»: την καθυστερημένη επούλωση του τραύματος. Όλες αυτές οι θεραπείες αυτές ήταν αρκετά επίπονες και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις συνοδεύονταν από ποσοστά υποτροπής της νόσου πάνω από 10%.
Οι παλαιότερες «ανοικτές» χειρουργικές τεχνικές είναι μεν αποτελεσματικές στο 90% των ασθενών, από την άλλη μεριά όμως είναι τραυματικές, επώδυνες, αιματηρές, απαιτούν καθημερινές αλλαγές τραύματος για ένα μήνα και περιορίζουν σημαντικά τους ασθενείς από τις ατομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σε αρκετούς ασθενείς τοποθετούνται ράμματα (κλειστή, ημίκλειστη τεχνική) ενώ το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μετά από την πλήρη επούλωση των τραυμάτων δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να αναζητούν πιο εξελιγμένες και λιγότερο τραυματικές και επώδυνες θεραπείες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σχεδιάστηκε η τεχνική FiLaC με βιοϊατρική τεχνολογία βασισμένη στα laser, προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα ανώδυνη, αναίμακτη και ατραυματική θεραπεία στους ασθενείς με κύστη κόκκυγος.
Είναι μια μέθοδος που άρχισε να εφαρμόζεται για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα τα τελευταία 5-6 χρόνια.
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με την τεχνική FiLaC στηρίζεται σε μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο. Δεν έχει σαν στόχο την αφαίρεση της βλάβης αλλά την «καταστροφή» της με τη χρήση ενέργειας βιοϊατρικής τεχνολογίας βασισμένης στα laser. Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει μια λεπτή, εύκαμπτη ίνα που από το άκρο της εκπέμπει περιμετρικά ενέργεια laser. Η ίνα αυτή εισχωρεί δια μέσου των συριγγίων στο εσωτερικό της κύστης και καταστρέφει (μετουσιώνει) τα κύτταρα του εσωτερικού της τοιχώματος (ενδοθήλιο), μετατρέποντάς την μαζί με τα συρίγγια σε μια αδρανή εσωτερική ουλή. Με την τεχνική αυτή δεν προκαλείται ανοικτό τραύμα με αποτέλεσμα η αποθεραπεία των ασθενών να είναι σαφώς ευκολότερη.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι αναρίθμητα. Το βασικότερο είναι ότι οι ασθενείς δεν πονούν καθόλου και ποτέ ούτε κατά την διάρκεια του χειρουργείου αλλά ούτε και μετά απ’ αυτό. Είναι μια τεχνική εντελώς αναίμακτη και ατραυματική στην οποία δεν τοποθετούνται ράμματα, δεν χρειάζονται αλλαγές τραύματος και δε σχηματίζονται ουλές μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς γευματίζουν και κινητοποιούνται άμεσα μετά από το χειρουργείο, επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα και είναι σε θέση να επανέλθουν πολύ γρήγορα (σε 1-2 ημέρες) σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα. Η τεχνική Laser είναι απολύτως ασφαλής για τους ασθενείς και η αποτελεσματικότητα της είναι εξαιρετική.
Το μόνο μειονέκτημα είναι το κόστος το οποίο είναι συγκριτικά υψηλότερο, λόγω του ειδικού εξοπλισμού που χρειάζεται για την εφαρμογή της μεθόδου.
Στην κλασσική ανοικτή μέθοδο αφαιρείται η κύστη κόκκυγα και τα συρίγγιά της με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα μεγάλο ανοικτό τραύμα στην περιοχή. Αντιθέτως με την τεχνική FiLaC η βλάβη δεν αφαιρείται αλλά καταστρέφεται από την εφαρμοζόμενη ενέργεια Laser με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια αδρανή εσωτερική ουλή. Στην ανοικτή μέθοδο χρειάζονται καθημερινές αλλαγές τραύματος ενώ στην τεχνική FiLaC, λόγω της τεχνολογίας laser κάτι τέτοιο δεν απαιτείται γιατί απλά δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα. Η μέθοδος FiLaC είναι εντελώς ανώδυνη και οι ασθενείς επανέρχονται άμεσα σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα ενώ η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από την ανοικτή τεχνική είναι σαφώς πιο αργή και δύσκολη.
Στους περισσότερους ασθενείς είναι απαραίτητη η χορήγηση ήπιας «μέθης» σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία. Γενική αναισθησία θα χρειαστούν μόνο οι ασθενείς με εκτεταμένη ή επιπλεγμένη νόσο, με συρίγγια που φτάνουν κοντά στον πρωκτό, ή όσοι το επιθυμούν για δικούς τους λόγους.
Συνήθως δεν υπερβαίνει τα 20-30 λεπτά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το συνολικό χειρουργικό χρόνο με αποτέλεσμα να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Όλοι οι ασθενείς που θα αντιμετωπισθούν με τεχνική laser παραμένουν στο νοσοκομείο για λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο χωρίς να χρειάζεται να διανυκτερεύσουν.
Όχι, συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης ούτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ούτε και μετά.
Στην τεχνική FiLaC δεν υπάρχουν ράμματα.
Η τεχνική FiLaC είναι μια χειρουργική πράξη ελάχιστης επικινδυνότητας με μηδενική θνησιμότητα και νοσηρότητα. Η τεχνική εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα τα τελευταία 4-5 χρόνια και στο διάστημα αυτό δεν έχουν αναφερθεί μετεγχειρητικά προβλήματα.
Η τεχνική FiLaC είναι μια εντελώς ανώδυνη τεχνική που επιτρέπει στους ασθενείς να εξέλθουν από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από το χειρουργείο και να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μετεγχειρητικής εβδομάδας, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία της «ουλοποίησης», ενδέχεται να εμφανιστεί ένα ελαφρύ τράβηγμα στην περιοχή της επέμβασης το οποίο είναι πολύ ανεκτό και σπάνια χρειάζεται λήψη αναλγητικών.
Λίγη ώρα μετά το χειρουργείο θα κινητοποιηθείτε πλήρως ενώ μπορείτε άμεσα να γευματίσετε. Αν έχετε πάρει γενική αναισθησία σε 2-3 ώρες μετά την επέμβαση θα είστε σε θέση να πιείτε νερό ή τσάι με φρυγανιές ενώ σε 4 ώρες μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ γεύμα. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι δε χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Από την επόμενη ημέρα επιστρέφετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες και μπορείτε ελεύθερα να κάνετε μπάνιο ρίχνοντας νερό στην περιοχή. Ο χειρουργός σας θα χρειαστεί να σας ξαναδεί δύο φορές μετά από δύο και από τέσσερεις εβδομάδες αντίστοιχα για να επιβεβαιώσει την ομαλή επούλωση της νόσου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 30-40 ημέρες. Σε μια εβδομάδα μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής ενώ μπορείτε να μπείτε σε πλήρες πρόγραμμα στις 3 βδομάδες. Σε δύο ημέρες μετά από την επέμβαση μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο.
Κανονικότατα. Στην τουαλέτα θα πηγαίνετε όπως και πριν το χειρουργείο, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από κάθε κένωση, θα πλένετε καλά την περιοχή με άφθονο χλιαρό νερό και θα τοποθετείτε μια εξωτερική γάζα.
Όχι. Από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο κανονικά ρίχνοντας άφθονο νερό και τρίβοντας με ένα μαλακό σφουγγάρι την περιοχή του χειρουργείου την οποία μετά, απλά θα καλύπτετε με μια εξωτερική γάζα. Άλλωστε δε θα υπάρχει χειρουργικό τραύμα παρά μόνο τα στόμια των συριγγίων τα οποία θα επουλωθούν σε 30-40 ημέρες.
Από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου επιστρέφετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες και στην εργασία σας.
Η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι περίπου 5%. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η τεχνική FiLaC έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα τα τελευταία 5-6 χρόνια και για το λόγο αυτό τα δεδομένα που υπάρχουν για τα ποσοστά υποτροπής της νόσου αφορούν μόνο σε αυτό το διάστημα.

Αν υποτροπιάσει η νόσος, ο ασθενής χρειάζεται εκ νέου χειρουργική θεραπεία και μπορεί να εφαρμοσθεί η ίδια ή διαφορετική τεχνική.